Schilderingen

230 Energieportretten gemaakt in een periode van 2,5 jaar; 2010-2012
Hiervan is een overzichtsboek verschenen in een oplage van 5 stuks, vormgeving boek i.s.m. Helma Bovens, ontwerp boek: Helma Bovens, fotografie schilderingen: Jacqueline Louters; 2013.

Dit boek heb ik opgestuurd naar Porto in Portugal en curator Luis Nunes Pinto heeft mij in 2015 uitgenodigd voor een solo expositie. Daar heb ik 20 geschilderde energie portretten getoond en een nieuwe wand-installatie in rood/blauw bestaande uit 2 schilderingen en een gedeelte met textiel, wol, spiegel, plexiglas en verlengd sieraad.

 

Registratie expositieruimte van 22 energieportretten en een rood-blauwe kostuum-installatie:

Interview van het schilder-event op de laatste dag van de expositie:

 

Tijdens de opening van de expositie heb ik een spontane dans improvisatie gedaan met Spaanse danseres Carolina en tijdens de afsluiting heb ik innerlijke portretten geschilderd van mensen uit het publiek. Zie:

Schilder-event

∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

Energie portretten

Er zijn koppen/figuren ontstaan als gevolg van een open snelle intuïtieve werkwijze met aquarelverf op dik tekenpapier met een formaat van 65cm x 50cm. De koppen kwamen zoals ze kwamen door gewoon op een dag te beginnen met schilderen zonder dat er daadwerkelijke mensen voor me zaten. Het schilderen nam een open onderzoekende gerichtheid aan naar het algemene gegeven van een gezicht, naar de (zintuiglijke) gezichtsaspecten als iets dat zich kan openen en nog kan vormen. Ik ben de plekken van de twee ogen, twee oren, een neus en een mond gaan aftasten, aanraken en liet ze als vanzelf groeien. Wat mij verder richting gaf was het idee van een middenlijn verticaal in het gezicht en van een zekere symmetrie van een gezicht, wat ik hetzelfde moment meteen ook weer losliet maar wellicht sporen van centrering heeft achter gelaten.

Voor meer info zie hieronder de 3 teksten uit het boek van anderen over de Energieportretten:

Boek-Energieportretten-web

Alle kunstuitingen van Yvette Teeuwen bewegen zich in de onuitgesproken zone van het leven. Zij probeert te vatten, welke energie mensen uitstralen in hun omgeving, en hoe deze door anderen wordt opgepakt – of niet. Yvette heeft al eerder portretten gemaakt, zelfportretten, die uit de schaduw opdoemen, nooit helemaal scherp worden, en dan weer een symbiose aangaan met de duisternis. De nieuwe energieportretten van fictieve personen staan in het licht. Op wit papier doemen de contouren van gezichten op, de symmetrie van de anatomie, of juist de asymmetrie ervan. Soms is de vorm helemaal opgelost in abstracte vlekken aquarelverf. In deze werken is Yvette op haar sterkst. Zij tonen waar haar grote kracht ligt: te kijken achter de sluiers van de werkelijkheid.

Dr. Marty Th. Bax, Kunsthistoricus; Bax Art Concepts & Services

 

“Wat verfrissend kan het zijn om eens op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. De energieportretten van Yvette Teeuwen laten ons zien hoe slecht wij over het algemeen kijken naar de gezichten om ons heen. Zo gewend zijn we om in een gezicht het idee van een gezicht te herkennen, dat we vaak een blinddoek voor hebben. We denken vaak het concept ´gezicht´ te zien, met twee ogen, een neus en een mond, een kapsel, een blik die we indelen in grofweg drie soorten uitdrukkingen, waardoor we zelden écht kijken naar wie er voor ons staat. Waar we vaak vaste afgesloten vormen denken te zien van huid en bot, laat Yvette ons juist personen van kleur, licht en stromingen zien. Misschien zouden we ze beter gedaantes of wezens kunnen noemen, omdat ze in eerste instantie zo onbekend overkomen. Toch ervaren we ook juist grote herkenning in de grillige lijnen en kleuren. Een verrassende herkenning zelfs. Paradoxaal genoeg is het gevoel dat die wezens in ons oproepen juist enorm bekend, en kunnen we dat haarscherp relateren aan bepaalde personen. Op lichte en vrolijke wijze laat Yvette ons in herkenning en vervreemding de rijke fauna van de gezichten die om ons heen leven zien, en geeft zij ons de mogelijkheden van ons kijken terug.” Nanne Timmer, Universitair Docente Culturele Analyse, Universiteit Leiden.

Let’s imagine a place where there are no mirrors, a place somewhat similar to what José Saramago’s Blindness novel makes us aware of, strictly in the sense that we have to re-learn to see and perceive the other and ourselves through a different perspective, as if one had always been blind…
Let’s also forget all we know about painting, portraits or even watercolors, and focus on a fluid and invisible body made up of liquid and air, a mere extension of the space that surrounds it and where also tools are simple extensions of it’s mind..
Can it be in this kind of environment, in this frequency or mood, that one might want to fall in, while perceiving Yvette Teeuwen’s enlightening and powerfull Energy Portraits? The Images take us to an incredible land, structured – concieved – in the back of her head, where all these literally mutant and naked inhabitants wander through (our) space, revealing, stripped from prejudices, all their natural attributes, sensations and micro subtle perceptions.
Let’s imagine…

Pedro Maia, Artist / Curator & Researcher / Professor at School of Fine Arts, University of Porto, Portugal