Situatiewerk Curtains 2006

Situatiewerk Curtains 2006

Werk speciaal gemaakt voor het Witte de With Festival, Rotterdam, festivalthema: Feest, 2006
Duur situatiewerk: 3 festivaldagen.

Materiaal: 1 groot gordijn van rood flanel, 20 m. breed bij 5 m. hoog, aan staaldraad; loodrecht geplaatst op de straat (blokt elke 5 min. de normale doorgang). (En 7m. verderop hing nog 1 zo’n gordijn waardoor er een soort van fuik kon ontstaan waarin publiek zich ophoopte en in die ruimte een ‘feestje’ gebouwd kon worden.

Toelichting: Een gordijn verbergt en is tonend; verhuld en onthuld. Het heeft iets mystieks, want wat gaat er achter schuil? Een andere wereld? Of toch gewoon de straat?

Situatiewerk-Curtains-1web

Verloop:

Situatiewerk-Curtains-2web

Situatiewerk-Curtains-3web

Het grote gordijn speelt met de stroming van de mensen op straat en laat heel visueel zien wat er in mensen leeft als ze even in hun pad van routine worden gestopt. Mensen die via het midden gingen lieten hun openheid en nieuwsgierigheid spreken en ondervonden een ontmoeting met mensen aan de andere zijde, en mensen die ongeduldig en geïrriteerd raakten glipten langs de zijkanten van het gordijn. Het werk geeft je een hernieuwde kans om in meer rust en met meer bewustzijn de plek die de straat is te ervaren en er ook de ander te ontmoeten.

Met het dichtgaan van het 2e gordijn ontstond een tussenruimte van zo’n 7 m. breed, waar mensen werden overladen met harde feestmuziek, feesttoeters en feestmutsjes. En ga je dan wel of niet feesten?! Er ontstaat een intense en geladen sfeer.