Situatiewerk Interclose 2006

Situatiewerk Picknick Interclose 2006

Multi-kunstpicknick georganiseerd door Pollengroup (internationaal gezelschap van 5 kunstenaars) in Kralingsebos, Rotterdam, 2006. Duur: 1 middag

Ik vroeg mensen plaats te nemen op een zeer grote picknickdeken (als je wilde bedekt met een bijpassend gekleurd ‘beschermend’ tafellaken) en dan te proberen met elkaar te communiceren zonder te praten, maar dan van binnenuit.

Situatiewerk-Picknick-Interclose-1web

Ervaringen: Het bleek zeer confronterend te zijn, maar er werd ook veel ontdekt. Er werden vormen van verbinding voelbaar waarvan men niet wist dat men die kon ervaren. Het werk startte met een eerste tweetal: in eerste instantie kwam er veel woede en gevoelens van onvermogen naar boven, wat toen langzaam veranderde in overgave en een bijzondere rust die het contact tussen beide versterkte.

Situatiewerk-Picknick-Interclose-2web

Foto 2: Later bij een grotere groep van 5 mensen op de picknickdeken (waar na 25 min. samen liggen een nagesprek ontstond van wel 1,5 uur!) werd de conclusie getrokken dat de poging tot het ‘innerlijk communiceren’, het zoeken op zichzelf, een intens onderdeel of zelfs de vorm zelf van het communiceren is. Iemand zei: “het is even zoeken maar ik voel en weet zeker dat ergens in mij, en in ieder ander, die knop zit om op andere wijzen te communiceren”.