Situatiewerk LightSituation 2004

Expositieruimte 1646, Den Haag, 2004.
1 avond: het situatiewerk in actie (ook te zien op een reg.filmpje (2,47 min.)
De week erop: een expositie van 354 overbelichte foto’s: de Lightfoto’s.
Materiaal: 11 lampen van elk 1000 Watt, geheel witte ruimte, 2 zelfstandig werkende analoge fototoestellen aan 2 muren (toestellen zo ingesteld: elke min., om en om, 1 overbelichte foto)

Videostill-situatiewerk-LightSituation-1-web

Afbeelding = videostill uit videoregistratie van het situatiewerk in actie (links van de 3 staande mensen hangt aan de muur een automatische werkende fotocamera die elke min. 1 overbelichte overzichtsfoto maakt)

Toelichting Situatiewerk:
Je betreed als het ware een bad van licht van wel 11.000 Watt! Het is een intense situatie van ‘exposure’. Een reset. Een nulpunt.
Het Licht streelt je huid, verwarmt je, raakt je aan, maakt je wakker. Licht dat onontkoombaar is, je verblind, confronteert.
Ruimte_Leegte_Licht_Witheid_Toeval & Focus: allemaal elementen die te samen je sterk benadrukken in je aanwezigheid, je Zijn.

Videostill-situatiewerk-LightSituation-2-web

Afbeelding= videostill uit videoregistratie > momentopname van persoon die net is binnengekomen en na zijn 1ste ‘schrik’ de ruimte die gevuld is met 11.000 Watt, aan licht in stilte ervaart (links: fotocamera die overbelichte close-upfotos maakte)

Ervaringen Situatiewerk:
De een ervoer het licht als te intens, de ander juist ‘als een positieve constante druk’. De een voelde zich erg thuis, de ander juist erg naakt en kwetsbaar en wilde ontsnappen aan de ruimte. Een andere veel gehoorde opmerking was dat men ter plekke inspiratie kreeg: zo was er iemand die zei ‘ik wil een tafel in de ruimte plaatsen om dan eindeloos te gaan schrijven..’. En iemand zei ‘het werk maakt dat je alleen nog maar eerlijk kan zijn omdat alles open komt te liggen’.

Overzichtsexpositie 354 Lightfoto’s:
Overzichtsexpositie-354-Lightfoto's-web

Toelichting overzicht van 354 Lightfoto’s.

Materiaal: overbelichte kleurenfoto’s van elk 22,8 X 15,2 cm.

De lightfoto’s hebben door de lichte waas van overbelichting aquarelachtige kleuren gekregen. De mensen zijn alleen nog vorm, silhouet, waarvan de gezichten wit zijn uitgebeten, onherkenbaar geworden als specifiek persoon. Heldere sferen van mensschimmen in bijna meditatieve sfeer. Er was iemand die het geheel van foto’s ook ervoer als een muziekpartituur en deze spontaan begon te zingen (: de kleurschimmen van de mensen vormen de noten die opdoemen op het witte partituurpapier).

2 voorbeelden van Lightfoto’s: eerst een overzichtsfoto, daarna een close-up foto:

Lightfoto1-web

Lightfoto 1

Lightfoto-2-web

Lightfoto 2